Skip to main content

European Gender Diversity index

Nieuwsbericht

28 november 2018, vandaag is het European Women on Boards event in Brussel en wordt de European Gender Diversity index gelanceerd.

De European Gender Diversity Index van EWoB and Ethics & Boards is de eerste index van de 200 grootste organisaties van de Stoxx Europe 600. De landen die hierin zijn meegenomen, zijn de 9 Europese landen die vertegenwoordigd zijn in European Women on Boards (EWoB).

Deze index geeft inzicht en maakt transparant hoe Europa en de individuele lidstaten er voor staan met betrekking tot het percentage vrouwen in board posities. De grootste bedrijven in deze landen van Europa hebben gemiddeld 33,6% vrouwen in de Raden van Commissarissen.

Een stuk lager is de vertegenwoordiging van vrouwelijke voorzitters en ook CEO’s; 4,5% van de bedrijven in de 9 landen van Europa heeft een vrouwelijke CEO. In Nederland betreft dat alleen Wolters Kluwer. Daarmee staat Wolters Kluwer in deze index op de 2e plaats in de categorie bedrijven met een vrouwelijke CEO en het hoogste percentage vrouwen in de Raad van Bestuur (met 42,9%).

“Als ik de cijfers van de index bekijk, doet Nederland het met het 31,7% vrouwen in de Raden van Commissarissen op zich niet slecht, maar zit hiermee toch aan de onderkant. Overigens scoren de Charterondertekenaars van Talent naar de Top met gemiddeld 36,9% nog een stuk hoger. De bottleneck zit echter meer in de vertegenwoordiging van vrouwen in de Raden van Bestuur. Daarom ben ik extra trots op onze Charterondertekenaars. Zij springen er positief uit met gemiddeld 27% vrouwen in de Raden van Bestuur. De commitment en leiderschap die deze organisaties tonen aan dat streefcijfers en met elkaar daadwerkelijk actie ondernemen werkt!

Yelly Weidenaar,  Directeur Talent naar de Top / Director Board EwOB

Deel dit artikel: