Skip to main content

‘Equal Pay Day’ en de loonkloof in Nederland

Op 18 september vierden we de eerste ‘Equal Pay day’ in Nederland, een initiatief van de United Nations. Hoe staat Nederland er eigenlijk voor? Niet goed. Ons land staat namelijk op nummer 38 in de Global Gender Gap Index van 2020. Tijd voor actie! We spraken Sophie van Gool, mede-oprichter van Salaristijger én intrinsiek gemotiveerd om de loonkloof in Nederland te dichten. Zij schetste de situatie in Nederland rondom de loonkloof, wat het vrouwenquotum hierin kan betekenen én de impact van de corona crisis.

Sophie, waar kennen wij je van?

“Als sociaal ondernemer met als missie de loonkloof te dichten en meer inclusieve werkomgevingen te creëren. Ik doe dat op twee manieren: met Moonshot ondersteun ik organisaties met onderzoek, consulting en training. Via Salaristijger helpen we werknemers met salarisonderhandelingen en organisaties met het meten en dichten van de loonkloof.”

Eerder werkte Sophie als strategie consultant op de Zuidas, en daar zag ze dat er nog heel veel (kansen)ongelijkheid bestaat op basis van onder andere gender, huidskleur, geaardheid en afkomst. “Ik begon me steeds meer in het thema te verdiepen en besloot dat ik mijn analytische en ondernemende skills in kon zetten om dit probleem aan te kaarten.”

Dé loonkloof, wat is nou eigenlijk het wezenlijke verschil, waar hebben we het precies over?

“Vrouwen in Nederland verdienen in hun loopbaan gemiddeld 300.000 euro  minder dan mannen. Op het huidige tempo duurt het nog 61 jaar voordat de loonkloof wordt gedicht. In het bedrijfsleven is het verschil in bruto uurloon 19 procent, bij de overheid 8 procent. Voor vrouwen met een migratieachtergrond is de loonkloof nog veel groter! Een deel van de verschillen is te verklaren door o.a. functieniveau en sector, maar een belangrijk deel ook niet. En alhoewel het al sinds 1980 (!) verboden is om mensen ongelijk te belonen voor gelijk werk, gebeurt het in de praktijk nog steeds. 

75% van de werkgevers denkt dat er in hun organisatie geen loonkloof voorkomt, maar in werkelijkheid kan slechts 1% aantonen dat dit niet zo is. Ons motto is, meten = weten! Je kunt de loonkloof alleen dichten en je werknemers garanderen dat je ze gelijk beloont als je het onderzoekt. Echter zien we vaak dat het organisaties ontbreekt aan de kennis om dit goed aan te pakken, en zijn zij ook een beetje huiverig om het te onderzoeken. We hebben daarom het programma Loonzicht opgezet. Met een aantal pionier organisaties, die voor willen lopen op dit thema, gaan we samen de loonkloof onderzoeken, kennis delen en een netwerk opbouwen.

Gaat het vrouwenquotum helpen bij het dichten van de loonkloof?

Vorig jaar werd het bindend vrouwenquotum voor raden van commissarissen van beursgenoteerde aangenomen, en de data laat zien dat het werkt! Kijk naar het netwerk van Talent naar de Top, ook hier is het meten=weten. Zelfs voordat het quotum in gang is gezet voldoen 24 van de 25 AEX bedrijven al aan het quotum. Ik pleitte er in het FD daarom voor om het quotum uit te breiden: het ook voor niet-beursgenoteerde bedrijven en overheden te laten gelden, ook voor raden van bestuur, en niet alleen voor vrouwen maar ook voor mensen met een migratieachtergrond. Een quotum kan ook helpen bij het dichten van de loonkloof: meer vrouwen in topposities betekent dat het gemiddelde salaris omhoog gaat. Ook zorgt het quotum ervoor dat het onderwerp prioriteit krijgt en op de agenda staat: de volgende stap is dat organisaties structureel de loonkloof op de werkvloer gaan meten.

Wat voor een impact heeft de corona crisis, wordt de loonkloof nóg groter?

In crisistijd neemt ongelijkheid toe: onderzoekers over de hele wereld trekken aan de bel. De loonkloof dreigt weer groter te worden doordat vrouwen vaker de dupe worden van de corona-ontslagen, oververtegenwoordigd zijn in sectoren waar harde klappen vallen, en doordat de toegenomen zorgtaken (doordat de kinder/dagopvang en scholen dicht zijn) grotendeels op hun schouders terecht komen. Ook bij veel organisaties zie je dat D&I nu even naar de achtergrond verdwijnt. Hoe moeilijk het ook is, is het zo belangrijk om het onderwerp op de agenda te houden, want anders zijn we na deze crisis weer terug bij af!

Heeft jouw organisatie interesse om mee te doen aan het programma Loonzicht?

Neem dan vrijblijvend contact op!

Deel dit artikel: