Skip to main content

Leonie van Mierlo - Gelijkspel wint

Uitnodiging boeklancering Gelijkspel wint - 1 maart 16.00-17.00

Vorige week stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel voor invoering van een ingroeiquotum en streefcijfers voor meer diversiteit in de top van het bedrijfsleven.

Leonie van Mierlo (55) noemt het een historisch moment dat overheid, sociale partners en werkgevers- en werknemersorganisaties hier in gezamenlijkheid toe hebben besloten en een belangrijke stimulans voor organisaties om de volgende stap te zetten. Dat is precies waar het boek over gaat dat zij 1 maart a.s. lanceert: Gelijkspel wint, over de kracht van genderdiversiteit en inclusief leiderschap.

“Als strateeg werk ik voor veel grote organisaties. Innovatie bestaat bij gratie van het bij elkaar brengen verschillende perspectieven. Toch valt het me iedere keer weer op hoe weinig vrouwen er in leadership team zitten. Vorig jaar namen twee super goede vrouwelijke managers van één van mijn klanten tegelijkertijd ontslag omdat ze niet meer in de masculiene cultuur van hun organisatie wilden en konden werken. Maar ik zie ook steeds meer mannen behoefte hebben aan een inclusieve werkomgeving. Jong talent vindt dat een voorwaarde om ergens een baan te accepteren. Zeker in deze tijd van werken op afstand zijn we op zoek naar nieuw leiderschap dat meer feminien van aard is. Daarnaast gaan organisaties in ieder geval met drie grote beïnvloeders te maken krijgen: de betekenis-economie, de 4de industriële revolutie en de battle-for-talent. Ook daarvoor is nieuw leiderschap nodig: een holistische kijk op de wereld en uitdagingen, samenwerkend, ethisch en empatisch. Leiders moeten niet de juiste antwoorden geven maar de juiste vragen stellen. Het zijn allemaal feminiene kwaliteiten!’

Leonie van Mierlo schreef dit boek naast een fulltime baan bij het B-Corp gecertificeerde innovatiebureau Fronteer. De Sustainable Development Goals (SDG’s), waar inclusie een onderdeel van uitmaakt, vormen een belangrijke richtlijn in haar werk. Die kennis combineert ze met haar interesse en achtergrond in organisatieontwikkeling: “Veel mensen en organisaties zijn nog steeds gericht op ‘winnen’ terwijl gelijkspel voor mij erom gaat dat alles en iedereen mee kan en mag doen. Dat betekent het in balans brengen van Planet en Profit en op de werkvloer het in balans brengen van People in al hun verscheidenheid.

Het boek Gelijkspel Wint schetst een beeld van de organisatie van de toekomst en welk leiderschap nodig is om succesvol te zijn en te blijven. Van Mierlo beargumenteert breed en diep waarom diversiteit daarbij zo cruciaal is en reikt handvatten aan hoe een divers team en een inclusieve cultuur te bouwen. Dat doet ze op basis van eigen ervaring, research en gesprekken met 60 onbekend en bekende professionals, van jong talent tot commissarissen bij o.a. Unilever, PWC en Philips. En van medewerker tot diversity-ambassadeur bij EY, Alliander, Accenture en de Politie: ‘Ik wilde een managementboek schrijven dat leest als een roman. Omdat ik geloof in de kracht van co-creatie is het boek ook zo tot stand gekomen. Door al deze mensen een podium te geven en hun praktijkervaring te laten optellen is het ook een zeer actuele gids geworden.”

Als Leonie van Mierlo iets geleerd heeft van het schrijven van het boek dan is het dat het onderwerp diversiteit en inclusie vooral integraal aangepakt moet worden: “We moeten het gebrek aan vrouwen in senior- en topposities niet langer bij hen neerleggen maar het systematisch aanpakken. Stop fixing the women. Fix the system. Het systeem gaat onder andere over hoe we naar leiderschap kijken, de processen en systemen waarlangs we beslissingen nemen en hoe we vacatures invullen. Het doorbreken van uitsluitende culturen binnen organisaties gaat ervoor zorgen dat medewerkers hun talenten maximaal kunnen inzetten, in elke fase van hun leven, en werk en privé meer in balans mag en kan zijn. Daarmee worden ze meer engaged en zullen ze langer blijven. Het commitment van de top en CEO zelf is een belangrijke succesfactor. Daarnaast moet je niet praten over maar met mensen. En ik geloof dat je enkel met harde en ambitieuze streefcijfers patronen kunt doorbreken. Ten aanzien van dat laatste heeft de overheid een belangrijke eerste stap gezet. Aan organisaties, mannen en vrouwen, om daar nu vervolg aan te geven!’

In het laatste hoofdstuk geeft Van Mierlo tips aan mannen en vrouwen wat zij zelf kunnen bijdragen om gelijkspel op de werkvloer te versnellen. “Waar in organisaties mannen het leiderschap domineren ligt een belangrijke sleutel tot succes bij hen. De mannen die ik heb gesproken erkennen het best spannend te vinden wat de komst van meer goede vrouwen voor hen gaat betekenen. Ook dat benoemen is belangrijk. Maar mannen die de moed hebben om op te gaan staan voor genderdiversiteit maken dubbele impact. Mannen en vrouwen hebben elkaar nodig en we zullen het samen moeten doen. Alle onderzoeken tonen aan dat genderdiverse teams vele malen beter presteren. De business case is er. Ik zeg: aan de slag, want met gelijkspel wint iedereen.’

Online boeklancering / webinar : 1 maart 16.00-17.00

1 maart wordt Gelijkspel wint gelanceerd middels een livecast vanuit Pakhuis de Zwijger. Met een aantal bijzondere gasten (Barbara Baarsma, Rahma el Mouden, Jeroen Smit en Constantijn van Oranje) gaat Leonie van Mierlo in gesprek over het belang van gender-diversiteit en wat er nodig is om dit te versnellen.

Ze nodigt jou van harte uit om erbij te zijn!

Je kunt je aanmelden op www.gelijkspelwint.nl

 

Het boek Gelijkspel wint is voor early-birds t/m 8 maart met 15% korting te bestellen via deze link

Koop het na die tijd vooral bij je eigen boekhandel (om hen te steunen in deze lastige tijd).

Aanmelden voor livecast

OVER LEONIE VAN MIERLO

Leonie van Mierlo (1966) is innovatiestrateeg, consultant, (business)coach en auteur. Na zelf meer dan 25 jaar als manager binnen profit- en non-profitorganisaties actief te zijn geweest, begeleidt ze organisaties en individuen als transitiemanager om hun ‘stip op de horizon’ te vinden en coacht hen op hun pad om daar te komen. Dat doet ze met passie, creativiteit en grote realisatiekracht.

Langs de lijn van het gedachtegoed Gelijkspel wint inspireert Leonie teams en organisaties op het onderwerp diversiteit en inclusie en begeleidt ze organisaties in verandertrajecten.

 

Deel dit artikel: