Skip to main content

Must read! Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen

Over Sophie van Gool

Sophie van Gool is ondernemer en heeft als missie om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Sophie: "Ik zet mezelf hier op verschillende manieren voor in: met Salaristijger ondersteunen we werknemers bij onderhandelen en werkgevers bij het meten en dichten van de loonkloof, ik schrijf wekelijks een column in het FD, en maak de podcast I’m Speaking.

Waarom heb je dit boek geschreven?

Vroeger dacht ik dat mannen en vrouwen gelijk behandeld werden en dat emancipatie een afgesloten hoofdstuk was. Toen ik begon met werken zag ik hoe groot de ongelijkheid nog steeds is in termen van macht, geld, en ook organisatiecultuur. Ik zag hoe hardnekkig de barrières zijn voor vrouwen op de werkvloer en wilde hier iets aan doen! Ik merkte ook dat er veel wordt gepraat, maar actie vaak uitblijft. Dus schreef ik dit boek over de problemen maar zeker ook over de oplossingen.

Wat was jouw eyeopener toen je dit boek schreef?

Dat mannen en vrouwen vrijwel nergens écht gelijkwaardig worden behandeld. In elke sector, in elke organisatie, en ieder land ter wereld is er nog ongelijkheid. Bij elke organisatie denken mensen dat de problemen uniek zijn. ‘Ja, maar dit is de Zuidas’, of ‘dit is typisch voor de advocatuur’, of ‘dit ligt aan de Nederlandse deeltijdcultuur’, hoorde ik dan. Maar vervolgens zag ik in andere organisaties of landen precies dezelfde problemen en werden er andere verklaringen voor gegeven.

Wat is volgens jou dé tip die alle vrouwen moeten weten?

Transparantie over salarissen helpt bij gelijke beloning: alleen zo kun je erachter komen of je eerlijk wordt beloond! Praat dus met je collega’s, vrienden en familie (mannen én vrouwen) over hoeveel je verdient. Als je erachter komt dat het te weinig is, kaart het dan aan bij je werkgever. En probeer sowieso altijd te onderhandelen. Niet geschoten is altijd mis!

Wie moet dit boek zeker lezen en waarom?

Iedereen die vindt dat het tijd is om een einde te maken aan de loonkloof, én iedereen die twijfelt of het nou echt zo erg gesteld is met die ongelijkheid. In het boek leg ik op een begrijpelijke manier uit hoe de loonkloof is ontstaan én wat we eraan kunnen doen om deze te dichten. 

Deel dit artikel: