Skip to main content

Vandaag stemt Tweede Kamer over ingroeiquotum voor vrouwen

Nieuwsbericht

Vandaag wordt gestemd over de invoering van een ingroeiquotum van vrouwen voor Raden van Commissarissen van beursgenoteerde organisaties.

Talent naar de Top is positief gestemd dat een meerderheid in de Tweede kamer hier voor zal stemmen. Het is namelijk een ‘gedragen’ advies. Maar gaat dit wel ver genoeg?

Yelly Weidenaar:

“Het is een hele mooie eerste stap. Vanaf het moment dat de Wet Bestuur en Toezicht werd ingevoerd is het % vrouwen in de top minimaal gestegen. Nog sterker, veel bedrijven rapporteerden hier niet eens over, terwijl dit wel de vereiste was. Ik zie dit als een eerste stap in de goede richting. Het is lastig in een mum van tijd van nul naar honderd te gaan. Dat zien we ook bij de ons aangesloten organisaties. Het is een kwestie van lange adem. Wel belangrijk is dat nu wel echt wordt nageleefd en gecontroleerd. Anders krijgen we hetzelfde wat we nu hebben en dan schiet het niet op."

Het SER advies gaat overigens verder dan het ingroeiquotum. Ook moeten de 5000 bedrijven onder de WbT hun eigen streefcijfer stellen, en de monitoring hiervan dient plaats te vinden door een onafhankelijke partij. Talent naar de Top doet dit al 10 jaar voor organisaties die zich vrijwillig doch niet vrijblijvend aansluiten. Daar zien we mooie resultaten: over 2018 was het gemiddelde percentage vrouwen in de RvB 32% en in RvC 36% bij de organisaties van Talent naar de Top. Kortom het kan wel. Het is gewoon een kwestie van doen!

Vanochtend was Yelly te gast bij BNR om hierover verder te praten. 

Het SER advies teruglezen?

Luister hier het interview met Yelly Weidenaar bij BNR

Klik hier

Deel dit artikel: