Overslaan en naar de inhoud gaan

Even voorstellen: Winifred Andriessen en Melissa Nuis

Het Cross Mentoring: programma is één van de programma’s van Talent naar de Top, bedoeld voor  management potentials (al dan niet op een kruispunt in hun carrière) die als mentees deelnemen en gedurende een jaar een mentor (senior manager) hebben uit een andere organisatie.

De deelnemers worden op basis van hun profiel en ontwikkelvragen door Talent naar de Top gekoppeld aan een mentor. Na een plenaire kick off bijeenkomst in januari hebben zij gedurende de programmaperiode van een jaar vier à zes mentoringgesprekken. Daarvoor ontvangen zij richtlijnen en tips en kunnen zij deelnemen aan een voorbereidende workshop. 

Dit jaar volgen we 3 koppels die aan dit programma deelnemen, zij delen hun ervaringen én vertellen over de ontwikkeling die ze met elkaar doormaken. Graag introduceren we het eerste koppel: mentor Winifred Andriessen (Director Advanced Analytics bij KPN) & mentee Melissa Nuis (Senior Jurist Aanbestedings- en Contractenrecht bij Rijkswaterstaat). Hieronder stellen zij zich aan jullie voor.

 

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Winifred Andriessen. Director Advanced Analytics bij KPN. De data scientists/ analisten binnen mijn afdelingen helpen KPN om data gedreven besluiten te nemen en waar mogelijk te digitaliseren en automatiseren. Mijn rol is om samen met de business lines te kijken waar wij de meeste waarde kunnen toevoegen. In deze rol werk ik voor geheel KPN en krijg ik energie van de diversiteit, complexiteit en impact van onze user cases.

Ik woon met mijn 2 kinderen in Amsterdam in een fijne buurt. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om leuke dingen te doen met familie en vrienden en regelmatig te sporten.

Wat zijn de belangrijkste drijfveren in je werk?

Ik vind het heel leuk om mensen met elkaar te verbinden en met mijn team samen resultaat te halen. De complexiteit en variëteit van het werk houden het daarbij uitdagend.

Wat hoop je nog te bereiken in je huidige rol?

De ontwikkelingen op het gebied van AI volgen elkaar heel snel op. Ik wil heel graag nog de tooling en governance verder ontwikkelen om AI toepassingen op grote schaal te operationaliseren. Digitalisering en gebruik van AI vereisen ook aandacht voor verantwoord gebruik en daarin wil ik KPN frontrunner laten zijn om AI op een verantwoorde wijze te gebruiken en zakelijke oplossingen te ontwikkelen die transparant zijn en zorgvuldig omgaan met privacy en persoonsgegevens.

Wat is je motivatie om mee te doen aan het cross-mentoring programma?

In mijn loopbaan het ik veel gesprekken gevoerd met mijn eigen medewerkers maar ook veel medewerkers buiten mijn team over hun loopbaan, next steps en ontwikkelingspunten. Ik vind het leuk nieuwe mensen te ontmoeten en met elkaar in verbinding te brengen.

Hoe heb je de eerste ontmoeting met je mentee ervaren?

Wij hebben de eerste meeting samen gewandeld zodat we elkaar beter leren kennen en dat gaat makkelijker live dan achter een scherm. Er was herkenning en we hebben gekeken naar de groeimogelijkheden.

Wat zijn je verwachtingen van het programma?

Ik hoop dat ik mijn mentee kan helpen en ook onderweg nog interessante inzichten op te doen.

Mentoring is een effectief instrument om diversiteit en inclusie binnen organisaties te verhogen: Wat betekent inclusie voor jou?

Het is bewezen dat diverse teams en diverse bedrijven beter presteren, zowel op strategisch als financieel vlak, vooral als het gaat om executive teams. Daar wordt immers het merendeel van de strategische en operationele beslissingen genomen die in belangrijke mate de financiële performance beïnvloeden. Daarbij moet je zeker in het veld van AI waken voor Bias in je data of modellen, dus juist in mijn teams ben ik op zoek naar diversiteit.

Niet - divers denken heeft daarnaast als nadeel dat je een enorme pool aan potentieel mist. Data sciencists skills zijn schaars en als KPN zouden we onze kans op het vinden van goede mensen enorm teniet doen als we niet divers zouden aannemen. Wij hebben dan ook best veel vrouwen en niet Nederlandse nationaliteiten binnen onze teams.

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Mijn naam is Melissa Nuis, 30 jaar en momenteel werkzaam bij Rijkswaterstaat. Ik zou mezelf in mijn werk omschrijven als iemand die leergierig en enthousiast aan de slag gaat met oog voor zowel resultaat als de betrokken mensen en belangen. Ik vind daarbij de verbinding zoeken erg belangrijk. In mijn privéleven maak ik graag (verre) reizen, zijn mijn familie en vrienden erg belangrijk voor mij en ben ik dol op uitgebreid koken en dineren. Momenteel volg ik de SDEN2 (wijn)cursus. Ik ben daarnaast de trotse eigenaar van een superlieve Berner Sennen.

Wat zijn de belangrijkste drijfveren in je werk?

Ik houd van uitdaging en het creatief bedenken en uitvoeren van nieuwe ideeën. Met name het samen met anderen volbrengen van een als lastig ervaren taak geeft mij voldoening. Daarnaast wil ik altijd blijven leren en ontwikkelen, zowel op het gebied van kennis als op het gebied van vaardigheden.

Wat hoop je nog te bereiken in je huidige rol?

Momenteel ben ik aan het kijken naar het (verder) ontwikkelen van mijn leiderschapskwaliteiten en de mogelijkheden voor een rol in het management. Het lijkt mij ontzettend mooi om mijn onderwijskennis hierbij in te zetten.

Wat is je motivatie om mee te doen aan het cross-mentoring programma?

Ik zie dit cross-mentoring programma als een mooie kans om breder te kunnen kijken dan je eigen organisatie en te kunnen sparren met een (vrouwelijke) mentor over verdere ontwikkeling en carrièrekansen. Mijn doel met deze deelname is dan ook veel te leren, af en toe een spiegel voor te krijgen en vooral flink geïnspireerd te raken.

Hoe heb je de eerste ontmoeting met je mentor ervaren?

Mijn mentor en ik hebben ervoor gekozen om kennis te maken tijdens een wandeling in Twiske, een natuurgebied bij Amsterdam. Wat ik mooi vond om te merken is dat wij goed matchen qua karakters. We hebben ons tijdens dit gesprek, naast kennismaken, vooral gericht op persoonlijke groeimogelijkheden.

Wat zijn je verwachtingen van het programma?

Ik verwacht een inspirerend jaar vol nieuwe inzichten. Ik kijk er naar uit om gelijkgestemden te leren kennen en samen aan onze doelen te werken. Daarnaast hoop ik natuurlijk ook met behulp van mijn mentor concrete stappen te kunnen zetten richting een managementfunctie.

 

Deel dit artikel: