Steeds meer organisaties zetten mentoringprogramma’s in als instrument voor talentontwikkeling. Er valt immers veel van elkaar te leren. Talentvolle medewerkers krijgen zo de mogelijkheid om gebruik te maken van de kennis en ervaring van ervaren rolmodellen/senior managers.
Het op een gestructureerde manier delen van opgedane kennis en inzichten wordt als zeer waardevol ervaren, door mentees én mentoren. Het verschaft mentees nieuwe inzichten, die hen helpen bij hun dagelijkse werk en loopbaanontwikkeling. Mentoren kunnen hun inzichten en werkstijlen aanscherpen en doen ervaring op met feedback. Vragen rond bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, leiderschapsontwikkeling, persoonlijke profilering of ‘politiek’ in organisaties, worden in een mentor-mentee relatie uitgewisseld en uitgediept.
Voorwaarde voor een succesvol mentoringprogramma is dat het goed is vormgegeven. Minstens zo belangrijk is dat de deelnemers goed zijn voorbereid. Effectief mentorschap vereist inzicht in zowel kansen als mogelijke valkuilen rond mentoring.
De Nederlandsche Bank (DNB) doet niet alleen mee aan het Cross Mentoring programma van Talent naar de Top. Ook ging deze organisatie, samen met Sandra Doelman, aan de slag met een korte training ter voorbereiding en professionalisering van interne mentoren. Dat zijn managers die binnen DNB als mentor ondersteuning (willen gaan) bieden aan een collega. Naast trainingen voor mentoren is ook een kick-off georganiseerd, voor zowel mentoren als mentees.