Vrijdag 8 december vond in het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat de kick-off van het Cross Mentoring programma plaats. Meer dan 200 mentees en mentoren, werkzaam bij circa 25 bedrijven uit uiteenlopende sectoren, startten hiermee hun deelname aan dit programma. Vrouwelijke talenten met verticaal groeipotentieel worden als mentee gekoppeld aan mentoren (m/v) uit een van de andere deelnemende organisaties.
Naast de kennismaking tussen mentor & mentee waren er twee interessante sprekers: tv- persoonlijkheid (o.a. DWDD) en journaliste Fidan Ekiz over work – life balance. En Robert Verheule over de rol van het brein in het creëren van veiligheid en vertrouwen in interactie. Fidan Ekiz vertelde onder meerover hoe zij soms met work-life balance worstelt, een veelvoorkomend thema voor vrouwen die willen doorgroeien.
“Bij DWDD zag ik editors, vaak moeders, die net als ik worstelden met het ophalen van hun kinderen, omdat de programma’s vaak ’s avonds waren.”
Fidan Ekiz, journaliste
“Soms moet je op zulke momenten dan eerder naar huis en vervolgens vanuit huis werken. Mijn advies aan moeders is om een ‘nanny’ in huis te nemen of iemand anders die op je kinderen kan letten. Ik ben blij dat ik het goed kan combineren met werk en dat ik mijn zoon kan zien opgroeien.”
Een van de deelnemers vroeg aan Fidan Ekiz hoe zij om zou gaan met de uitdagingen en problemen die je ondervindt als mentee. “Ik had een mentor waarmee het niet klikte. Ik gebruikte vaak het excuus dat ik niet kon komen.” Het advies van haar was:
“Alles waar je bang voor bent moet je proberen, zo trotseer je je angsten, want dan heb je het in ieder geval geprobeerd.”
Fidan Ekiz, journaliste
"Als ik die stappen niet zou ondernemen en niet deze manier van denken zou hebben, dan zou ik nu niet zijn waar ik vandaag de dag sta."
Een andere deelnemer vroeg aan Ekiz hoe zij omgaat met het feit dat iedereen een mening over haar heeft. Ekiz: “Je moet een dikke huid opbouwen. Aan het begin van mijn carrière was ik heel gevoelig en werd ik snel emotioneel. Men zegt weleens na een auto-ongeluk: “When you get scared you never drive again.” Mijn advies is: cry for one day, be sad for one day and go on.”.
Robert Verheule sprak over de rol van het brein in het creëren van veiligheid en vertrouwen in interactie. Hoe wij waarnemen is bepalend voor hoe wij tegen iets aankijken en hoe wij dit interpreteren. Dit is ontwikkeld in de tijden van de dinosauriërs. Voor de mens zijn – net als bij reptielen - een aantal zaken belangrijk namelijk: veiligheid, voeding, het vinden van een lotgenoot of match. Dit laatste moet niet onderschat worden bij het voeren van gesprekken en wanneer er een match wordt gemaakt.
De mentoren en mentees hebben gedurende een periode van ongeveer een jaar zo’n 4 tot 6 één-op-één mentoringgesprekken, die worden ondersteund door richtlijnen en tips, en door plenaire bijeenkomsten en intervisie.
Mentoring en sponsoring blijken effectieve instrumenten en succesfactoren voor professionele ontwikkeling en carrière stappen. Het draagt bij aan doorstroom van vrouwen naar management/topfuncties. Een uniek element in het programma is dat de koppeling tussen mentor en mentee cross-company is. Het programma heeft zich al bijna 10 jaar bewezen en wordt met gemiddeld het rapportcijfer 8,5 gewaardeerd.
Neem contact met ons op