Het is donderdag 8 december, vroeg in de ochtend. Talent naar de Top is te gast bij Achmea in Zeist. Een intieme bijeenkomst inclusief ontbijt met een dertigtal (aspirant-) bestuurders om het Boardroom Coaching programma 2022 gezamenlijk af te sluiten.
De ochtend wordt begeleid door topjournalist Diana Matroos. Ze trapt af: “Vandaag staat impact maken centraal. Hoe maximaliseer je als bestuurder jouw output? Hoe heeft Boardroom Coaching daaraan bijgedragen?” Dat laatste is vooral waar het om gaat bij deze slotbijeenkomst.
Ze haalt ook het recent verschenen artikel van Maartje Laterveer aan met als titel: ‘Hoe overleef je als man in een machocultuur op mannenbolwerk de Zuidas?’. Is de corporate cultuur en het gedrag aan de top nog altijd masculien? Zo ja, is dit alleen schadelijk voor de vrouw; of evengoed voor de man? Storen zij zich ook aan haantjesgedrag van andere mannen?
Diana interviewt als eerste Lidwien Suur, lid Raad van Bestuur bij Achmea en coach in het Boardroom Coaching programma. Lidwien belicht hoe diepgeworteld onze eigen bias is. Ook hoe vrouwen naar vrouwen kijken, en over elkaar kunnen oordelen. In haar ogen maakt het uit of er vrouwen in het bestuur zitten of dat daarbovenop de rol van bestuursvoorzitter óók door een vrouw wordt ingevuld. Dat is nu bij Achmea het geval met Bianca Tetteroo.
Lidwien: "Als de balans klopt tussen het aantal mannen en vrouwen in een directie of bestuur, dan houdt het masculiene gedrag vanzelf op; dat is mijn ervaring. Ik kijk de andere vrouwen aan tafel aan en vervolgens de man in kwestie: ‘wat denk je zelf dat je aan het doen bent?’. We lachen erom en gaan door op de inhoud".
Na de pauze wordt in een panel gevraagd naar ervaringen en lessen uit het Boardroom Coaching traject. In het panel Sandra Doelman (programmamanager Boardroom Coaching bij Talent naar de Top), Audny Van Helden (Shell, coachee), Caroline Tervoort-Visser (KPMG, coachee) en Lidwien Suur zelf.
Caroline deponeert de stelling: ‘Hoe kun je als vrouw jouw kwetsbaarheid gebruiken als kracht zonder door mannelijke collega’s te worden afgeschilderd als emotioneel of zwak?’ Dit bleek een herkenbare worsteling voor zowel coaches als coachees. Ook Sandra onderschrijft dit met voorbeelden uit haar eigen coachpraktijk.
Als intermezzo kijken we naar een video waar Ingrid de Swart, COO a.s.r., reflecteert op wat het Boardroom Coaching traject voor haar heeft betekend. Zij heeft niet alleen meegedaan als coachee, maar later in meerdere edities als coach toen zij een bestuursfunctie had bemachtigd. Zij heeft van haar coach geleerd dat je niet alles zelf moet willen doen. “Je kan de bal ook laten rollen, je hoeft hem niet meer altijd zelf te spelen.” Deze les geeft zij regelmatig door aan haar coachees.
Haar quote resoneert in het panel. Lidwien: “Nog harder werken is op een gegeven moment niet meer de oplossing. Je moet slimmer zijn, durven af te wijken van de gebaande paden.”
Veel aanwezigen zijn van mening dat coach en coachee aardig gelijk opgaan. Een van de coaches: “De vragen die ik aan mijn coachee heb gesteld, zijn een reflectie van mijn eigen zoektocht. Door met haar het gesprek aan te gaan houd ik mijzelf een spiegel voor. Achter iedere vraag van mij zit een aanname.”
Een andere coach haakt daarop aan: “We spreken over macro-thema’s zoals discriminatie als vluchtheuvel, terwijl het zich afspeelt in de individuele interactie. Op microniveau. Het gaat over mijn eigen rol in direct contact met collega’s, maar ook richting mijn vrouw en kinderen.” Een derde deelnemer besluit: “In hoeverre zijn wij echt bereid te luisteren naar de complexiteit in het verhaal van de ander? Je moet investeren om diens taal te leren spreken.”
Dirk Hamaker, net als Sandra Doelman programmamanager Boardroom Coaching bij Talent naar de Top, rondt af door te vertellen dat vrijdag 17 februari a.s. de 10e editie Boardroom Coaching gaat starten met weer een nieuwe lichting (aspirant-)bestuurders. We zijn dan te gast bij de Universiteit Leiden, deelnemer aan het programma.
Lees het artikel van Maartje Laterveer in de NRC hier terug.
Beluister het interview wat Diana Matroos eerder had met Robert Swaak.