Het aandeel vrouwen in de Amsterdamse top is 43,6 %. Het gemiddelde bij de overheid en publieke sector is 33%. Dat blijkt uit onze Monitor Talent naar de Top 2016. Binnen de gemeente Amsterdam is de man-vrouwverhouding respectievelijk 51% en 49%. Wethouder Pieter Litjens (Personeel en Organisatie): “Dit is een hartstikke mooi resultaat waar we als gemeente trots op kunnen zijn. Maar wat mij betreft zijn we er nog niet. In Amsterdam hoop ik dat we deze lijn de komende tijd doorzetten tot 50% vrouwen in de Amsterdamse top.”
Amsterdam heeft de ambitie om de toestroom, doorstroom en het behoud van vrouwelijk talent naar de top van de organisatie te stimuleren. Voor Amsterdam is het belangrijk dat de gemeente een organisatie is die een afspiegeling is van de beroepsbevolking in de stad. Als medewerkers midden in de stad staan weten ze het beste wat er speelt. Juist verschillen omarmen en ieders unieke talent benutten zorgt voor goede resultaten voor de stad. Amsterdam heeft hiervoor streefcijfers vastgesteld als tijdelijk middel om ondervertegenwoordigde groepen te ondersteunen. Naast vrouwen zet Amsterdam zich ook extra in voor mensen met een arbeidsbeperking, niet westerse allochtonen, en jongeren tot 35 jaar.
Hoewel diversiteit van het personeelsbestand belangrijk is, vindt de gemeente Amsterdam een inclusieve werkcultuur belangrijker. Dat houdt in dat iedereen een bijdrage vanuit zijn of haar eigen kracht en unieke talent levert en daar ook de ruimte voor krijgt. De gemeente geeft vorm aan deze ambitie door middel van bewustwording. Alle managers en P&O-adviseurs worden getraind op het gebied van inclusie en diversiteit, onder andere door Talent naar de Top.
Bron: PERSBERICHT Gemeente Amsterdam 24-8-2017