Overslaan en naar de inhoud gaan

Diversiteit in tijden van covid-19

Nieuwsbericht
“This storm will pass. But the choices we make now could change our lives for years to come.”

20 maart 2020,  Yuval Harari in Financial Times

Het is ongelooflijk je te realiseren dat we op 6 maart vanwege Internationale Vrouwendag nog vol goede moed en energie met onze topvrouwen en -mannen uit het netwerk van Talent naar de Top aan het Topontbijt zaten in het prachtige Sofitel Legend The Grand. Het thema van die bijeenkomst was ´de Roaring Twenties´. Mariëtte Turkenburg, voorzitter van Talent naar de Top gaf aan: “De jaren ’20 van de vorige eeuw was een decennium van groei en verandering. We staan nu op eenzelfde kantelpunt, deze tijd vraagt om verschillende perspectieven, een andere manier van samenwerken. Dit is alleen mogelijk door meer diversiteit.” Niemand had toen kunnen vermoeden hoe profetisch deze woorden waren en dat ‘ roaring’ zo’n akelige draai zou krijgen.

Veel bedrijven hebben hun focus nu op overleven en het op alle fronten aanpassen aan deze crisis. En daar waar al jaren getracht wordt om thuiswerken te bevorderen en zorgtaken eerlijker te verdelen tussen mannen en vrouwen is dit in een maand tijd ‘geregeld’. In deze tijden hoor je ook veel geluiden over “niet meer terug naar normaal” en “de ontwikkelingen rondom de coronacrisis brengen positieve dingen met zich mee”. Eens, en toch denken wij, vanuit D&I perspectief, met een lichte huivering terug naar de crisis van 2008. Toen werd D&I vrij rap van veel agenda’s gehaald, onder het mom “jazeker is het belangrijk, maar nu zijn er andere, urgentere dingen”. Terwijl wat ons betreft diversiteit juist nú belangrijk is. Het is een strategisch issue, geen tijdelijke hype. D&I is nodig om creativiteit en innovatie te laten floreren en om álle verschillende inzichten en stemmen te horen. En niet te verschieten in de kramp van ‘command & control’ door een kleine groep van ‘usual suspects’. Juist nú is inclusief leiderschap belangrijk: leiderschap dat verschillen aanmoedigt en uitnodigt om te komen tot een synergie, waarbij alle kanten zijn belicht om zo tot de beste besluitvorming en actie te komen.

Ook in deze periode ondersteunen en adviseren we u dan ook graag. Door actuele inzichten, ervaringen en vragen in de Talent naar de Top community in beeld te krijgen en best practices te delen. Zodat we van elkaar kunnen blijven leren. De manieren waarop passen we uiteraard aan de huidige richtlijnen en ontwikkelingen aan. Voor ons betekent het dat we onze rol van motivator, samenbinder, coach, trainer en adviseur herzien in het licht van de huidige tijd. Op de korte termijn zullen we onze informatie en bijeenkomsten online organiseren en faciliteren (hou onze social media ook in de gaten!). Wanneer dat weer kan zullen we dit weer gaan combineren met offline ontmoetingen, die voor het thema D&I uiterst relevant zijn. Onze communityleden putten immers veel inspiratie en plezier uit de persoonlijke ontmoetingen en onderlinge uitwisseling. Elkaar ontmoeten hoeft niet altijd in grote groepen te zijn, dat kan ook in kleinere ontmoetingen. Uiteraard zorgen we er daarbij voor dat de anderhalve meter afstand en andere richtlijnen worden gehanteerd. Zodat we kunnen zorgdragen voor u en elkaars gezondheid.

We hopen u en de andere leden van de Talent naar de Top community in de komende periode zowel online als ook weer offline te treffen.  
In de tussentijd: hou D&I op de agenda en zoveel mogelijk in de uitvoering. En vooral: zorg voor elkaar en blijf gezond!

Deel dit artikel: