Op 29 november organiseerde Talent naar de Top het Mentoring Event, tevens slotbijeenkomst van het Cross Mentoring programma 2019. We waren te gast in het altijd fantastische LEF Future Center van Rijkswaterstaat. Naast verschillende workshops door bijvoorbeeld NRC-columniste Japke-d Bouma entrainers/experts Maximilaan Winkelhuis, Jaap Postma en Ila Kasem, was er ook de jaarlijkse uitreiking van ‘Meest Memorabele Mentor’. Juryvoorzitter Pier Eringa reikte de prijs uit. Een impressie van de middag bekijken, klik dan verder.
Sfeerimpressie bekijkenDe jury geeft aan dat Heena Jethwa hoog scoort op alle criteria voor goed mentorschap; in de woorden van een van de juryleden: “zo’n mentor gun je iedereen”. Door het mentorschap van Jethwa heeft haar mentee zich optimaal kunnen voorbereiden op een volgende loopbaanstap en haar zelfvertrouwen en energie teruggevonden na een moeilijke periode.
Uit de nominatie van de mentee: “She is very generous with her time and wisdom. She is able to offer a structured approach to the problems we discuss and even more importantly, she is a great listener, is empathetic and has a way of connecting to people. She is down to earth, approachable and positive.”
De jury waardeert het ook dat deze mentor daarenboven actief bijdraagt aan diversiteit en inclusiviteit, initiatieven op dit gebied heeft gedeeld en de mentee ook hiermee heeft geïnspireerd. Daarin onderscheidde Heena Jethwa zich met name. Bovendien onderschrijft de jury het principe van ‘giving back’: nadat ze er zelf profijt van had als mentee, heeft Heena Jethwa zich inmiddels al enkele jaren als mentor ingezet.
In het kader van het tienjarig jubileum van het Cross Mentoring programma heeft Talent naar de Top in 2018 een nieuwe prijs in het leven geroepen: de Meest Memorabele Mentor prijs, die dit jaar voor de tweede keer wordt uitgereikt. Talent naar de Top wil daarmee senior-managers die als mentor optreden voor talentvolle vrouwen en biculturelen in het zonnetje zetten. En hen en anderen stimuleren zich verder in te zetten voor talentontwikkeling, diversiteit en inclusief leiderschap.
Mentees en van de huidige jaargang konden mentoren voordragen voor deze prijs.
Mentoring is een effectief instrument voor talent- en leiderschapsontwikkeling.
In 2008 startte het toenmalige Opportunity in Bedrijf (nu Talent naar de Top) een mentoringprogramma, dat dusdanig is opgezet dat het óók bijdraagt aan meer diversiteit en inclusiviteit. Dit Cross Mentoring programma, dat een jaar duurt, is sindsdien verder ontwikkeld en uitgebreid met Mixed Mentoring, Boardroom Coaching en Cross Cultural Mentoring. Er hebben intussen meer dan 2000 deelnemers aan meegedaan. In het programma worden de individuele voordelen van mentoring én sponsoring gekoppeld aan de strategische voordelen van diversiteit en inclusiviteit. En met resultaat: uit een steekproef onder de mentees van de afgelopen 3 jaargangen bleek, dat bijna 80% inmiddels één of meerdere carrièrestappen heeft gezet, waarmee de diversiteit in management- en subtopposities is toegenomen en de diverse kweekvijver voor de top is vergroot.