Mijn naam is Gatra Peshtaz. Zeg jij maar gewoon Gatra. Ik ben geboren in Afghanistan en opgegroeid in Rusland. Vlak nadat we met de familie naar Afghanistan terugkeerden, brak daar de oorlog uit. Een paar jaar later vluchtten we naar Nederland. Een land van vrijheid en ongekende mogelijkheden, maar toch vertelden mensen mij dat ik te ambitieus was en mijn dromen te onrealistisch. Dankzij mijn geschiedenis heb ik, dwars door de Afghaanse, Russische en Nederlandse cultuur heen, geleerd wat oorlog is, wat vrede is, wat respect is. En hoe die begrippen in verschillende culturen verschillende betekenissen hebben. Ik heb geleerd hoe het voelt om niets te mogen en hoe het voelt om alles te kunnen. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is het gevoel te hebben dat je meetelt. Hoe waardevol het is om je in anderen te verdiepen, van perspectief te wisselen en daar wat mee te doen.
Yelly en Talent naar de Top ken ik al een tijdje. In 2016 maakte ik al kennis met Yelly. Sindsdien hebben we altijd contact gehouden. In 2019 zou Talent naar de Top uitgaan breiden en we hebben zelfs gesprekken gevoerd hierover. Echter toen miss Rona haar intrede deed, werd alles anders.
Ik ben daarna als zzp’er ingehuurd voor trainingen. Waar ik andere collega’s heb leren kennen. De reden waarom ik voor Talent naar de Top heb gekozen is, omdat ik vind dat ze bij me passen en ik bij de organisatie pas. In de loop der jaren heb ik geleerd dat het vaak veel verder gaat dan het dagelijks werk wat we met ze allen doen. Dat gaat over een emotionele verbinding met het hoger geleden doel: mensen die samen voor hetzelfde doel gaan en dezelfde waarden hebben. De manier waarop men met elkaar communiceert en dat er bepaalde veiligheid gewaarborgd wordt en zorgvuldigheid spreekt mij enorm aan.
Veel organisaties houden zich bezig met D&I, alleen niet iedereen lukt het om ook inclusief te zijn in hun eigen team. Intern zijn ze alles behalve inclusief naar elkaar. Dat aspect is voor mij erg belangrijk, ‘practice what you preach’ niet alleen tijdens de trainingen, maar ook intern met je eigen team.
Uiteindelijk de studie Culturele Antropologie heeft vele vragen voor mij beantwoord. Het is een studie naar hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Antropologen leren kijken naar de onderlinge relaties, de ongeschreven regels. Dit pas ik ook toe in mijn werk en in het dagelijks leven.
Als klein meisje liep ik in Afghanistan al met mijn ouders mee bij demonstraties voor mensenrechten. Ik leerde hoe belangrijk het is om de wereld om je heen te begrijpen én een missie te hebben binnen die wereld. Voor mij is die missie: zorgen dat iedereen meetelt.
Als een van mijn kinderen koorts heeft. Anders slaap ik lekker door.
Mijn persoonlijke uitdaging zal zijn om uiteindelijk Engelse trainingen te gaan geven, gelukkig word ik daar goed begeleid door mijn Engelssprekende collega’s.