Overslaan en naar de inhoud gaan

Leiderschap voor vrouwen: geslaagde kick-off

Smart practice

Op 16 november was in het historische Johan de Witthuis in Den Haag de kick off van de  (ABD) leergang ‘Leiderschap voor vrouwen’.
Bureau ABD biedt een interdepartementale leergang aan, aan vrouwen in leidinggevende functies bij de Rijksoverheid en bij overheidsdiensten. Het doel is om de doorstroom van talentvolle vrouwen naar ABD-functies te bevorderen en onderling netwerken te stimuleren.

De leergang, opgezet door Talent naar de Top, is gericht op leiderschapsvaardigheden en strategische loopbaanontwikkeling. Het is een uitdaging voor een ieder die leiding geeft om een balans te vinden in het inzetten van zowel masculiene kwaliteiten (zoals daadkracht of onafhankelijkheid), als van meer als feminien gelabelde kwaliteiten (zoals gerichtheid op ontwikkeling en samenwerking). De mix is nodig en gewenst in organisaties, zorgt voor diversiteit en maakt het mogelijk om doelen te bereiken.

Veel vrouwen hebben behoefte aan bewustzijn van die persoonlijke balans, om vanuit dit inzicht sturing te geven aan hun talent en ambities. ‘Zowel persoonlijk leiderschap als sturing geven aan loopbaan en ambities zijn dus leidende thema’s in dit programma’, aldus Sandra Doelman, senior trainer Talent naar de Top. Samen met collega Hélène Borgman voert zij dit programma uit.

“Voor de Rijksoverheid is het van groot belang om te blijven investeren in ontwikkeling van haar medewerkers. Dit geldt voor bureau ABD met name voor talentvolle en ambitieuze mensen die willen en kunnen doorgroeien in managementfuncties. Het percentage topvrouwen van 30% werd gehaald door bijzondere aandacht te geven aan vrouwen. Deze leergang is bedoeld om invulling te geven aan de ‘van voet tot top’-benadering die wij voorstaan”, aldus Roos Dael.

Het was afwisselende dag, met een enthousiasmerende en bemoedigende aftrap door Marjolein Voslamber (directeur Management development ABD). Een dag van ontmoeting & netwerken en van kennis delen & inspiratie opdoen met als centrale thema: authentiek leiderschap.

“Ik vond het een hele goede start: aan het einde van de dag zelf met veel energie en concrete plannen naar huis en het bijzondere gevoel alsof ik een aantal andere deelneemsters al jaren ken, door de openheid van onze gesprekken!”

deelnemer

Deel dit artikel: