VOOR heeft onlangs de Executive Search Code ondertekend en committeert zich daarmee aan de 9 commitments die in de Executive Search Code staan beschreven. VOOR noemt zichzelf geen bureau, maar ziet zichzelf als een bemiddelingsformule zonder kantoor of staf. VOOR is namelijk een netwerk van 13 zelfstandige werving en selectieadviseurs. Zij werken op landelijk gebied samen van Groningen tot Zeeland. Wij stellen VOOR graag aan u voor.
“Wij als VOOR combineren ‘zakendoen' en 'goed doen’ door (als enige organisatie in Nederland) 10% van onze volledige omzet te doneren aan maatschappelijke projecten om de wereld een beetje mooier te maken. We werken voor mensen én organisaties die van betekenis willen zijn. We bemiddelen hogere staf- en managementposities van teamleider tot en met bestuur en toezicht. Een groot deel van onze opdrachtgevers zijn dan ook zorgorganisaties (eerstelijns, ziekenhuis,V&V, GGZ etc).” aldus Marieke Sprietsma (een van de oprichters van VOOR).
Marieke Sprietsma:
“Al meerdere jaren bezoeken we bijeenkomsten van Topvrouwen. De komst van onze nieuwste VOORpartner Marielle de Macker die tevens bestuurslid is bij Talent naar de Top heeft ons extra gestimuleerd om de code te ondertekenen.”
,
“Diversiteit én de 9 commitments zijn voor ons heel vanzelfsprekend en hanteren we al jaren. Wij gaan bovenal voor kwaliteit ongeacht kleur of geslacht van de kandidaat. Het ondertekenen van de Executive Search Code is voor ons niet nodig om de commitments in te vullen, we doen het echt om sámen te werken met Talent naar de Top om meer diversiteit in de (sub)top te realiseren.” aldus Marieke Sprietsma.
“Wij zijn er trots op dat we gemiddeld in 2018 en 2019 ruim 70% vrouwen bemiddeld hebben. Verder zijn we er trots op dat we meer dan de helft van onze vacatures en opdrachten invullen met kandidaten die we nog niet kennen. We vullen 100% van onze opdrachten in met de kracht van ons netwerk.” zegt Marieke Sprietsma.
Nu VOOR zelf ook een streefcijfer heeft gesteld en jaarlijks wordt gemonitord, wat vindt VOOR van het quotum?
“Het quotum zijn wij niet voor. Zeker niet om dit alleen voor commissarissen te doen. Daar is de 30% al behaald. Als je dan een quotum wilt doen, doe het dan voor bestuurders. Wij geloven meer in transparantie van de het werving & selectieproces. Maak zichtbaar bij elke vacature op RvB en RvT niveau van toonaangevende (beursgenoteerde) organisaties hoe het W&S proces eruitzag. Welk bureau heeft de vacature bemiddeld en met welk resultaat (man/vrouw, diversiteit etc). Meer informatie over onze visie is te lezen in het opinieartikel wat de Volkskrant in augustus publiceerde.”
“Wij hanteren al vanaf de start van VOOR (7 jaar geleden) een eerste selectieronde per beeldbellen. Op deze manier kunnen we veel meer kandidaten kort spreken om ook tijd en ruimte te maken voor kandidaten die op het eerste gezicht niet lijken aan te sluiten maar waar wij toch nieuwsgierig naar zijn. Kandidaten met een bijzondere passie, kandidaten met een geweldige motivatie, nog onervaren kandidaten voor betreffende rol etc. Wij kijken primair naar persoonlijkheid en de manier waarop iemand van betekenis wil zijn en daarna pas naar kennis en (werk)ervaring. Hierdoor bemiddelen we de meest uiteenlopende kandidaten en verrassen we opdrachtgevers met niet voor de hand liggende keuzes.” - Marieke Sprietsma