Overslaan en naar de inhoud gaan

Bio Laurentien van Oranje

Laurentien van Oranje is sociaal ondernemer, auteur, strateeg, conceptontwerper en (dialoog)facilitator. In 2017 werd ze door De Dikke Blauwe uitgeroepen tot ‘invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie’. De rode draden in al haar werk zijn inclusieve diversiteit en duurzaamheid in de breedste betekenissen.

In 2004 richtte ze Stichting Lezen & Schrijven op, die in Nederland en daarbuiten actief is om laaggeletterdheid te voorkomen en terug te dringen. In 2009 riep ze Missing Chapter Foundation in het leven: een stichting die denkkracht van kinderen binnenbrengt bij organisaties, waaruit regelmatig compleet nieuwe bewegingen ontstaan met kinderen als gedragsveranderaars. Zo hebben inmiddels zo’n 100 organisaties een Raad van Kinderen. In 2017 startte Laurentien samen met haar man de Number 5 Foundation: een onafhankelijke vrijplaats en incubator van sociale innovatie initiatieven. Ook opende ze de deuren van de strategische en creatieve adviesstudio House of Hi, waar de behoeftes van organisaties worden vertaald naar human-designed oplossingen.

Laurentien schreef meerdere boeken, waarin (kinder)inclusie en duurzaamheid steeds hoofdthema’s zijn. Zo verscheen in 2009 het eerste deel van haar inmiddels driedelige Mr Finney-reeks, die kinderen en volwassenen aanzet om op een gelijkwaardige manier in gesprek te gaan over de natuur en over de manier waarop we met elkaar omgaan. Met Paul van Loon schreef ze in 2014 De Sprookjessprokkelaar. In 2016 voltooide ze samen met Jeroen Smit Nog Lang en gelukkig, voorleesboek voor volwassenen die de weg een beetje kwijt zijn.

Laurentien is UNESCO Speciaal Gezant voor Geletterdheid en was voorzitter van de EU High Level Group of experts on Literacy. Ook is ze als Fellow betrokken bij de European Climate Foundation, is ze Trustee van de Oceano Azul Foundation, Special Advisor van Rewilding Europe en president van Fauna & Flora International.