Overslaan en naar de inhoud gaan

Janssen Biologics – behoud en empowerment van talentvolle vrouwen

Smart practice

De farmaceutische sector is een dynamisch werkterrein. Hoogwaardige kennis wordt gekoppeld aan innovatie en veel producten (medicijnen) komen ten goede aan de samenleving. Kortom, een sector, waarin ook feminiene kwaliteiten en voorkeuren goed tot hun recht komen.

In 2008 startte een enthousiaste groep vrouwelijke medewerkers bij Janssen Biologics in Leiden een vrouwennetwerk, ‘Force’ genaamd. Met als doel onderling te netwerken én bij te dragen aan de doorstroom van vrouwen naar hogere functies. Het vijfjarig lustrum vierde Force feestelijk, maar vooral met een stevig
inhoudelijk programma.

Onder de inspirerende leiding van dagvoorzitter Gerdi Verbeet, vond er een interactief debat plaats met managers van verschillende farmaceutische bedrijven. En werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de rol van leidinggevenden in de carrièreontwikkeling van (vrouwelijke) high potentials.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door de EUR/Rotterdam School of Management en D&I Company (nu Talent naar de Top).

De focus op de relatie tussen leidinggevenden en medewerkers bood interessante invalshoeken voor dialoog en voor verbeteringen in leiderschapsontwikkeling, succession planning en benoemingsprocedures.

Janssen Biologics: via D&I lunchtafels in contact met diverse collega’s

Midden in de bedrijfsrestaurants van Janssen Biologics staan Diversity & Inclusion tafels. Ronde tafels, waar iedereen – bijvoorbeeld tijdens de lunch – kan plaatsnemen om informeel (nader) kennis te maken met collega’s. Het begon met één tafel, maar inmiddels staan ze in alle drie de restaurants.

De tafelregels:

  • Iedereen kan meedoen aan elk gesprek dat plaatsvindt.
  • Iedereen wordt gastvrij ontvangen.

Lunchen met het eigen team kan aan een van de andere tafels.

De gesprekken hoeven natuurlijk niet over werk te gaan. Geen inspiratie? Dan kiest men een algemeen onderwerp uit de ‘onderwerpenpot’, zoals ‘vakanties’, ‘restaurants’, ‘muziek’, etc. Op de tafels is ook informatie te vinden over andere (internationale) vestigingen van Janssen.

Enkele reacties van medewerkers: “De tafels zijn erg divers. Zo leerde ik onlangs hoe nieuwjaar in vijf verschillende landen wordt gevierd.”

“Als ik in een ander gebouw lunch, maak ik altijd gebruik van deze tafel. Toch een gezellige lunch.”

Deel dit artikel: